Var går gränsen för sex?

Att gränsen för vad som är sex är så mycket mer än penetrering, vet alla sexuellt aktiva människor med några år på nacken.
Historiskt började den allmäna upplysningen om sex som lustfyllt, mer än enbart barnalstrande, under de år där präktiga sexualupplysare började poängtera vikten av kvinnlig lubrikation. För ett trevligare samliv myntades ordet ”förspel”, och sexualakten delades upp i tre faser: förspel, huvudakt och efterspel.
(Sett i backspegeln kan vi kanske diskutera hur lyckat draget att fastställa penetration till det huvudsakliga i samlivet, men det kan vi lämna därhän tills vidare.)

Någonstans i slutet av åttiotalet, började Martin Timell och Cissi Elvin på ”Bullen” att förespråka ”PPH” – petting, pill och hångel – i Sveriges television. PPH framställdes som ett lämpligt alternativ för unga människor med nyvaknade sexuella lustar. Samma program deklarerade tydligt att onani inte var vare sig skamligt eller farligt. Men ingenstans avgjordes om varesig ”PPH” eller nämnda onani var att betrakta som sex. Snarare antyddes att det var något att syssla med om man INTE hade riktigt sex.
Jag känner dock inte en enda lesbisk person som skulle skriva under på att hennes samliv inte kan räknas som ”the real thing”.

Min gissning är att de allra flesta skulle skriva under på att en ”69” är att betrakta som sex. Däremot råder det delade meningar om vad en avsugning innebär. Många i USA betraktar oralsex som sådana typer av aktiviteter som är görliga utan att förlora sin ”oskuld” och praktiserar det flitigt innan den reguljära sexuella debuten. Här i Sverige betraktar många däremot det orala aktiviteterna som betydligt mer intima, och sparar dem i vissa fall till mera stadiga relationer.

När vi kommer till att betrakta olika typer av fetisher, är min erfarenhet att åsikterna om vad som är sex och inte än mer spretande. Är det sex att slicka någons fötter, eller att få dem slickade? Att piska någon, eller att bli piskad?
Går gränsen möjligen när alla inblandade parter blir sexuellt upphetsade, eller räcker det med att en person blir det?
Har man kanske sex när någon inblandad tolkar förehavandet som sexuellt? Eller blir det det först när någon utomstående gör den tolkningen?
Eller är det möjligen kontexten som gör om handlingarna ska betraktas som sex eller inte?

Lagen säger att det är förbjudet att köpa sexuella tjänster i Sverige. Den närmaste förklaring som ges til vad detta innebär, är att det handlar om en ”sexuell förbindelse mot betalning”.
Jag vet inte vad som menas med det.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s