Carlshamre skiter i hororna

Jag har just suttit och lyssnat på inslaget om prostitution på Sveriges radio P1 från gårdagen. Ett program där bland annat Europaparlamentarikern Maria Carlshamre deltog på telefon från Bryssel.

Jag måste säga att jag känner en så otrolig vanmakt av att denna människa sitter på stolar där hon har inflytande – och dessutom sitter i styrelsen för samma parti som jag är medlem i: nämligen Feministiskt Initiativ.

Maria Carlshamre har sin inställning klar och gör inte en antydan till att visa ens en smula intresse för hur sexsäljare verkligen har det i Sverige.

När projektet F.A.S.T (försäljning av sexuella tjänster), vars företrädare också fick yttra sig i inslaget, arbetar för att stödja de som säljer och de som vill sluta sälja sexuella tjänster, förespråkar Maria Carlshamre enbart kriminalisering. Hon går till och med så långt att hon kallar projektet och dess systerprojekt K.A.S.T (köp av sexuella tjänster), för slöseri med skattepengar.

Det verkar som att agendan är att prostitutionen ska bort till vilket pris som helst, oavsett om sexsäljarna trivs med sin tillvaro eller ej. Att idén inte är praktisk genomförbar, men att försöket kostar i form av mänskligt lidande verkar inte spela den minsta roll. Att lägga pengar på skadereduktion och hjälp till utsatta är i Maria Carlshamres ögon onödigt. Det är så makalöst arrogant att jag börjar skaka av ilska när jag tänker på det.

När Carlshamre talar om handel med sexuella tjänster pratar hon hela tiden om kriminalitet och kriminella element. Att hon tillhör en av alla dem som skapat och upprätthåller den kriminaliseringen nämns det inget om i programmet. Handlingen är inte annorlunda idag, mot den var före lagändringen, men attityderna har förändrats.

Den förändringen i attityd är naturligtvis medveten. Ett av lagarnas syften är just att vara normerande.
Tyvärr är attitydförändringen både antifeministisk och av sådan art att den ytterligare stigmatiserar dem som arbetar inom sexbranschen.

Lagen signalerar tydligt att kvinnor inte har möjlighet att säja ”ja” när det gäller sina liv och sin sexualitet. (De kan av naturliga skäl naturligtvis inte heller säja ”nej”, om det förhåller sig så). Den säger också att sex är så pass heligt att det inte får säljas.

Sexualiteten ska utgöra den sista utposten för vad man inte får handla med. I princip allting annat ingår i den fria marknaden.

Jag kan inte sluta fundera över varför…

 

Fotnot: Escorten ”Isabella Lund” som deltog i programinslaget, skriver om händelsen i sin egen blogg.

Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s