Altenstedt försöker tysta kritiken

Johanna Parikka Altenstedt har på ett dygn blivit kändis i bloggvärden, efter att hennes hot mot Isabella Lund resulterat i den senares tystnad. Nu gör hon allt hon kan för att tysta kritiken mot henne. I den egna bloggen kan vi nu läsa ett taffligt försvar till det inträffade:

 ”Jag har påtalat den prostituerade Isabella Lund på hennes blogg att jag accepterar inte att hon använder mig i sin argumentering för prostitution. Jag har sagt till henne många gånger förr att jag kan ta debatten men inte mot en ANONYM prostituerad som dessutom är riktaleskvinna för de prostituerade. Jag har sagt att om hon fortsätter att använda mitt namn på sin blogg så kommer jag att ”outa” henne – d v s avslöja hennes identitet på min blogg. Hon har sökt att bli en känd och offentlig person – och det har hon blivit.”

Det ligger en klar motsättning i att vara anonym och bli känd,  så jag undrar hur Altenstedt egentligen tänker när hon skriver detta? Vidare är det ett felaktigt påstående att hävda Isabella som rikstaleskvinna för de prostituerade. Det finns mig veterligen inget sådant ämbete i Sverige.

Johanna har arbetat under en period som assistent till europaparlamentarikern Maria Carlshamre, som aktivt lobbar för att exportera den svenska modellen av prostitutionslagstiftning. Den sextonde mars i år medverkade Altenstedt med en debattartikel i Göteborgsposten, angående Sexindustins cynism. (Isabella besvarar denna inlaga genom att bland annat påtala lögnaktigheter i artikeln.)

Det är bara ett av de tillfällen då Altenstedt ger sig in i prostitutionsdebatten. Trots detta tror hon sig alltså kunna slippa undan responsen på sina uttalanden genom att hänvisa till sin egen uppfattning om anonymitet.

”Jag har aldrig sagt att hon skall hålla tyst – bara att hon kan inte dölja sig bakom ett pseudonym om hon vill medverka i samhällsdebatten som en aktiv lobbyist. Vi måste veta vilka vi argumenterar emot och vi måste ha möjlighet att kontrollera att den som anger sig att vara någon också är det. ”

Väg detta mot just den kommentar som Altenstedt valt att skriva i Isabellas blogg:
”Isabella Lund. Jag diskuterar inte med pseudonumer. Om du envisas att dra in mig i dina sliskiga felskrivningar fler gånger kommer jag att “outa” dig på min blogg. Tro mig – jag kan om jag vill. Som jag gjorde med din kompis Niklas. Jag har inte arbetat med MC sedan januari så du har inte någon anledning att dra in mig i dina nuvarande debatter eftersom jag vet inte vem du är.”

I mina ögon är det ett solklart försök att censurera bort kopplingar till sig själv. Jag tror inte att det kommer som någon nyhet för Johanna, att hon nu skaffat sig mer ljus på sig själv än hon någonsin haft om hon valt att inte försöka tysta.

Det är fullt möjligt att Isabella överreagerar på kommentaren, eftesom den hänvisar till att just skriva om Altenstedt själv, men det är ändå ett påtagligt hot och en kraftig inskränkning i frihet att yttra sig.

Vidare ser jag en viss humor i den klara motsättning som finns i kommentaren: Jag vet inte vem du är, men jag hotar att outa dig.

Jag undrar: Varför ska vi tro på dig Johanna?

”Isabella Lund försöker nu att ge ett sken av att jag hotar hennes barn eftersom de far illa av ett sådant avslöjande. Nu har många av hennes kunder intagit en hotfull inställning till mig och därav har jag stängt av kommenteringen på bloggen här. Hon försöker vara privat nu, när – hör och häpna – hon fick mothugg när hon gav sig i debatten.”

”I debatten”, skriver hon. Vad är det för debatt som Altenstedt egentligen hänvisar till att Isabella får mothugg i här? Några argument i prostitutionsfrågan är det i alla fall inte tal om. Kan det helt enkelt vara så att det inte går att bemöta de prostituerades erfarenheter med sakargument, eftersom de inte räcker till?

”Vad varken Isabella Lund eller hennes kunder och bekanta verkar ha reflekterat över är att hon medverkar med sin röst på Studio ett på SR / P1 i ett program den 19 september, som har några miljoner lyssnare. Den finns på nätet en månad här

”Man kan bara spekulera hur många av Isabellas barns lärare, grannar och vänner hörde deras mamma på radio. Så lägg inte ansvaret på hennes beslut att sluta blogga på mig. Jag har aldrig hotat hennes barn väl. Tvärtom anser jag att de bör få hjälp i en situation där deras mamma – enligt sin pr-sajt – säljer sex bland annat hemma. Det kan inte vara lätt att växa upp med en sådan hemlighet i familjen. Vi får hoppas att någon av deras närmaste förstått situationen och hjälper familjen.”

Ett enda skäl har Isabella angivit till sin tystnad: Johanna Parikka Altenstedts hot om att offentliggöra hennes verkliga identitet.
Orsaken till varför anonymiteten är viktig har vi just här: skuldbeläggande och sexualfientlig nymoralism.

Det är dags att vakna nu Johanna. Det är dags att slå upp ögonlocken och inse att du är en del av problemet.

”Alla hot och allt förtal mot mig på anonyma bloggar kommer hädanefter polisanmälas. Då kommer även identiteten bakom bloggarna utredas.”

Jag stödjer inga hot, vare sig de kommer ifrån Altenstedt eller läggs emot henne, men det här är riktigt pinsamt. Tror hon verkligen på allvar att det här kommer att tysta kritiken? Jag brukar inte skämmas å andras vägnar, men här blir jag nästan generad.

Slutligen vill jag komma med en vädjan till Isabella, som jag tror trots allt sitter och läser allt som skrivs:
Jag har full respekt för ditt beslut att sluta blogga, även om det är en stor förlust. Jag hoppas dock att du omprövar ditt beslut att så småningom plocka ner alla de texter du publicerat på nätet. Det är min tro, att du inte är medveten om vilket otroligt utbildningsmaterial det är du har skapat. Det är en enorm källa till kunskap. Låt inte världen gå miste om det, även om du drar dig tillbaka personligen.

Fotnot: Enligt en kommentar från någon som påstår sig vara JPA hävdas att hon inte varit assistent åt Maria Carlshamre. Intresserad får söka djupare i saken för korrekt information.

 Fler röster om saken: Frihet, fildelning och feminism, deep edition, LouiseP, Opassande, Politik, funderingar och foton

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Annonser

2 kommentarer

  1. […] Aqurette, Louise, Bloggen Bent, Blågrön röra, Betraktelser från baren, West, Puckosmulan, Miss Evil, Charlotte, Bloggen Bent, […]

  2. […] Aqurette, Louise, Bloggen Bent, Blågrön röra, Betraktelser från baren, West, Puckosmulan, Miss Evil, Charlotte, Bloggen Bent, […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s