Unken moralkonservatism á la 2008

Jag försöker vanligen låta bli att läsa skräpmedia som våra sk. kvällstidningar, så jag har faktiskt inte läst Charlotta Levays debattartikel i Expressen, som bland andra Syrran skrivit om. Däremot lyssnade jag på henne i en radiodebatt mot Ulrika Lorenzi från RFSU i fredags. Eller lyssnade kanske är fel ord att ta till. Jag och vännen satt snarare och hånskrattade elakt åt de moralkonservativa värderingarna med doft från förra sekelskiftet.

Charlotta Levay kritiserar den sexuella revolutionen och anser att den bidragit till att människor blivit ”utbytbara sexleksaker”. Hon ger den fria sexualiteten skulden för bland annat aborter, splittrade familjer, kvinnoförnedring och flickor som pressas till att ha sex.

Levay talar också i positiva ordalag om den avhållsamhetspolitik som drivs i vissa delar av Afrika för att minska Hiv-spridningen. (Detta trots att den är påvisat verkningslös och gör att människor i de områdena saknar kunskap om hur Hiv-viruset sprids i mycket större omfattning än på de platser man förespråkar säkrare sex.)

Hela hennes resonemang bygger på att kärlek och sex hör ihop och att man inte bör skilja de två. Det är också uppenbart att Levay ser kvinnor som givare i det sexuella samspelet, medan män är tagare som utnyttjar kvinnor så fort de får chansen. Att kvinnor kan ha en offensiv inställning till sin sexualitet verkar vara henne helt främmande.

Det doftar så mycket unken kristen värdekonservatism om det här att det är svårt att inte kväljas av stanken.
Vi känner igen reonemangen från de ultrakristna sammanhangen, men istället för att använda ord som ‘Gud’ och ‘Bibeln’ använder Charlotta ord som ‘kärlek’ och ‘moral’. Grundsynen och retoriken är dock densamma: all sex utanför monogama parrelationer är syndigt leverne.

Med samma grunduppfattning har Levay givit sig in i debatten om prostitution. Hennes argument är klassiskt och symptomatiskt för personer som inte själva har förmågan att separera kärleksliv och sexliv, och utifrån detta bedömer hela mänskligheten som varandes likadan.
” Så vilka är då argumenten mot prostitution? Ja, helt enkelt att det är förnedrande…
…Sex är något personligt, intimt, som inte kan frikopplas från de inblandade personerna”
säger Levay och citerar sin egen krönika i Smålansposten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

TrackBack Identifier URI