Sexlagstiftning mot slavhandel

I dagens 16-sändning från SVT:s ’Rapport’ slår man fast att prostitutionen i sig är skuld till den ökade illegala sexhandeln och sex med barn i världen.
Jag vet inte vem det är som säger detta, om det är vad nyhetsredaktionen själva erfar, något eu-parlamentariker diskuterat eller om det är Påven som talat i sin lustiga hatt, men så är det i alla fall, enligt ’Rapport’.

I inslaget framställs det som att Sverige är en förebild när det gäller sexlagstiftning och man menar att det finns stort intresse i resten av Europa för en liknande lagstiftning som vår. Som exempel berättar man om att poliser från Storbritannien varit på besök för att studera den svenska modellen i januari.

Man väljer att inte gå närmare in på hur man i praktiken tillämpar den här lagen. Att personer som skulle behöva dömas enligt paragrafer för slaveri istället sätts dit för koppleri och köp av sexuella tjänster, verkar vara helt ointressant.

När man gör ett snabbt intervjunedslag hos Iana Matei från ‘Reaching out Romania’ som tror att vi förlorat slaget om trafficking, väljer man att anpassa hennes ord så att de stämmer bra in i vinklingen:

“There are more slaves. And I´m talking children, young girls, men. Slaves”, säger Iana. Men textremsan lyder: “Det finns fler sexslavar. Då menar jag barn, unga flickor och män – Sexslavar.”
Sedan fortsätter Iana Matei med att berätta att det finns fler slavar nu än när slaveriet avskaffades.

Enligt Wikipedia är ”…människohandel, ibland kallat trafficking, förflyttning av fattiga människor under slavliknande förhållanden till vad som mer eller mindre är tvångsarbete, ofta till hushållsarbete eller fabriker, ofta genom erbjudanden av bättre förhållanden.”

I detta begrepp ingår även att människor förflyttas i avseende att utnyttjas sexuellt, men trafficking är inte synonymt med sexhandel, så som man i inslaget vill påskina.
Huruvida kvinnan i inslaget faktiskt pratar just om sexuell slavhandel är för oss som tittar omöjligt att veta.

Ikväll pratar man mer om ämnet i ’Korrespondenterna’.

 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
 

Annonser

TrackBack Identifier URI